RİZE'NİN YÖRESEL YEMEKLERİ
4- Saç Kavurma
Rize tereyağında hazırlanan saç kavurma, kentin mutlaka tadına bakmanız gereken yöresel yemeklerinden biri.
5- Rize Pidesi
Rize’nin yöresel yemekleri arasında ön plana çıkan Rize pidesi, yumuşacık hamuru ve lezzetli kavurmasıyla tadanların damaklarında lezzet patlamaları yaşatıyor.
6- Laz Böreği
Karadeniz’in meşhur lezzeti Laz böreğinin ana vatanı Rize elbette… Kentte canınız tatlı bir şeyler çektiğinde hemen bir restorana oturup Laz böreği pişirtmeyi ihmal etmeyin!
7- Hamsiköy Sütlaç
Rize usulü sütlacın tadı bir başka elbette. Kentte özel üretilen keçi sütünden hazırlanan lezzet bombası sütlaç, tatlı ihtiyacınızı gidermekle kalmadığı gibi uzun yıllar aklınızdan çıkmayacak bir lezzet garanti ediyor.
8- Pekmezli Kabak Tatlısı
Rize’nin meşhur iri kabaklarından hazırlanan bu lezzetli kabak tatlısı, pekmezle harmanlandığında tadından yenmiyor.
9- Mısır Ekmeği
Karadeniz’e gidip de mısır ekmeği yemeden dönmek olmaz. Günün her öğününü keyifle süsleyen mısır ekmeği, kentin simgelerinden bir diğeri aynı zamanda…
10- Pazı Tavalısı
Karadeniz pazı yemekleri parmak yedirten cinsten… Pazı tavalısı da muhteşem baharatlarla bezenmiş harika bir lezzet. Denemeyi ihmal etmeyin deriz.
11- Hamsi Koli
Hamsiden hazırlanan bu ekmek benzeri hamur işi Rize halkının sıklıkla tükettiği yiyecekler arasında. Rize’nin yöresel yemekleri içerisinde önemli bir rol tutan Hamsi koli, mutlaka denenecekler listenizde olması gereken yemeklerden.
12- Kara Lahana Çorbası
Rize’de akşam yemeği öncesi bir çorba içelim diyenler için denenmesi gereken önemli bir lezzet de Kara Lahana Çorbası… Tadına doyum olmayan bu sulu yemek görünümlü çorba, Rize’nin yöresel yemekleri içerisinde oldukça popüler.
13- Korkoto Çorbası
Ana malzemesi mısır olan korkoto çorbası, görünüşüyle yoğurt ya da ayran aşı çorbasını andırsa da tereyağ ve isteğe göre salça ile yapılıyor olmasıyla farkını ve lezzetini ortaya koyuyor.
14- Hamsili Pilav
Rize ve Trabzon’un ortak lezzeti olan hamsili pilav, tereyağlı pilavla hamsilerin mükemmel uyumuyla meydana gelen ve fırından çıkınca sıcak sıcak yenen en lezzetli yöresel tatlardan.
15- Hamsi Çorbası
Yörenin en lezzetli yemeklerinden olan hamsi çorbası, tadıyla yiyenleri adeta cezbediyor hatta öyle ki hiç balık sevmeyen birine bile birkaç tabak yedirtebilecek nitelikte.
16- Hamsi Çığırtası
Bütün malzemeleri krep gibi tavaya dökerek hazırlanan hamsi çığırtası, ufak köfte porsiyonları şeklinde de yapılabiliyor. Hazırlarken kıyma yerine hamsi kullanılıyor ve yanında servis edilen salatalıkla afiyetle yeniyor.
17- Çumur
18- Pepeçura
Rize mutfağında oldukça önemli bir yere sahip olan pepeçura, üzümün ezmesiyle hazırlanıyor. Tatlı özellikle ramazan aylarında ve bayramlarda sofraların vazgeçilmez lezzetleri arasındaki yerini alıyor.
19- Enişte Lokumu
Şehrin en sevilen tatlılarından olan enişte lokumu, yıllardır düğün zamanlarında damat bohçasının içinde damat ailesine gönderilmesiyle geleneksel bir hale gelmiş durumda. Tatlı lezzetiyle yıllardır düğünlerin vazgeçilmezi.
20- Kabak Sütlacı
Bildiğimiz sütlaçtan biraz daha farklı bir teknikle yapılan kabak sütlacı, 10 dakika gibi kısa bir sürede yapılıyor. Sütlaç hem sıcak hem soğuk olarak servis edilebilmesiyle de özel bir yere sahip.
21- Kocakarı Gerdanı
İç malzemesi bol fındıkla hazırlanan kocakarı gerdanı, özellikle bayramlarda kurulan sofraların vazgeçilmez tatlılarından. Şerbetli tatlıları sevenler için de ayrı bir lezzet sunan kocakarı gerdanı sizi nefis lezzeti ile büyüleyeceğinden emin olabilirsiniz.
22- Lahana Haşlaması
Rize usulü lahana haşlaması kentin çok sevilen lezzetlerinden biri. Fasulye ile birlikte haşlanan lahana, iyice haşlandıktan sonra süzülüyor ve su eklenerek yeniden pişiriliyor. İçerisine eklenen baharatlarla da oldukça lezzetli ve sağlıklı bir yemek haline geliyor.
23- Turşu Tavalısı
Rize’de pek çok sebzenin turşusu itinayla hazırlanıyor. Turşu tavalısı, önceden hazırlanan fasulye turşusunun, soğan ve sarımsakla harmanlanarak yeniden pişirilmesiyle ortaya çıkıyor.
24- Etli Sarma
Rize’nin mis gibi karalahanası ile pek çeşitli yemekler hazırlanabiliyor. Tazecik karalahana içerisine önceden hazırlanmış bol etli dolma içi eklenince parmaklarınızı yiyeceğiniz bir lezzet ortaya çıkıyor.
Yorum Yaz